Każdy z nas wie czym jest żurawina i jak wygląda. Przeważnie ją łączymy z indykiem lub grillowanymi oscypkami, gdyż doskonale się komponuje. Jednak ma ona znacznie więcej zastosowań, o których wiedziały już nasze mamy i babcie.

Do czego się nadaje żurawina?

przetwory z żurawinyŻurawina jest przede wszystkim znana z właściwości moczopędnych, ale można ją też stosować w przypadku wielu schorzeń. Jest cennym źródłem witaminy C i E oraz posiada silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dobrze jest regularnie pić sok z żurawiny, gdyż skutecznie wzmacnia naszą odporność. Przetwory z żurawiny są coraz bardziej popularne, gdyż nie dość, że są smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe. Przeważnie z tych małych, czerwonych owoców robi się soki, syropy i dżemy, które są wykorzystywane w sezonie jesienno – zimowym. Możemy spotkać także konfitury, które doskonale współgrają z wieloma rodzajami mięs. Żurawina posiada lekko kwaskowy i cierpki smak, dlatego sprawdza się w potrawach wytrawnych, ale też w słodkich deserach. Wśród osób dbających o linię i preferujących zdrowy tryb życia, popularny jest koktajl żurawinowy, który zawiera jeszcze kilka innych owoców. Wielu smakoszy mocniejszych trunków, samodzielnie wykonuje oryginalne nalewki z żurawiny, które są stosowane na wiele dolegliwości bólowych. Warto włączyć do swojej diety ten mały, niepozorny owoc, bo posiada bardzo dużo cennych właściwości zdrowotnych. Można ją kupić na placach targowych w postaci świeżych owoców lub przez cały rok kupić mrożone albo suszone.

Wszelkie przetwory możemy kupić w sklepach spożywczych, ale możemy je również samodzielnie przygotowywać. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na ten pyszny owoc. Mogą go jeść dzieci, dorośli i osoby z różnymi schorzeniami, a także Ci którzy są na diecie.

Kategorie: Usługi