Wykorzystanie wagodzielarek w procesie pieczenia

Nie sposób sobie wyobrazić współczesnej gastronomii bez nowoczesnych urządzeń do cięcia i rozdzielania ciasta. Dzięki nim żmudna ręczna praca została zastąpiona przez wykorzystanie systemu mechanicznego. Rozdzielacze do ciasta skutecznie zastępują pracę ludzkich rąk.

Dzięki wagodzielarkom praca piekarzy staje się prostsza

innowacyjna wagodzielarkaPo zmieszaniu, dzielenie ciasta jest kolejnym krokiem w procesie produkcji chleba. Rozdzielanie ciasta oznacza porcjowanie dużych lub masowych kawałków ciasta na pojedyncze fragmenty, które mogą być następnie przetwarzane na całej linii produkcyjnej. W tym celu ciasto jest przenoszona za pomocą podajnika ślimakowego. Prędkość obrotowa ślimaka lub pompy określa szybkość przepływu dzielonego ciasta. Objętościowe przetwarzanie sprawia, że ​​konsystencja ciasta i gęstość grają ważną rolę odnośnie tego, jak będzie przebiegać cała operacja. Każda innowacyjna wagodzielarka działa w ten sposób, iż ciasto jest krojone lub dzielone na pojedyncze kawałki przez napełnianie komory lub beczki masą masy ciasta, a następnie odcinanie i przesuwanie nadmiaru (dzielenie tłoka), lub przepuszczanie masy ciasta przez otwór ze stałą prędkością i wycinanie wystających części z końca w regularnych odstępach czasu (wytłaczanie i dzielenie nożem). Rozdzielanie ciasta jest niezbędne do produkcji takich rodzajów pieczywa, jak: chleb, bułki, czy pieczywo pełnoziarniste. Prędkość obrotową dzielników ciasta można ustawić ręcznie za pomocą interfejsu człowiek-maszyna (HMI) lub wstępnie ustawić centralnie.

Wagodzielarki ciasta przeznaczone do piekarni szybkich lub wielkoseryjnych są wyposażone w automatyczne mechanizmy kontroli masy, aby móc monitorować ciasto na początku, w środku i na końcu każdej partii lub monitorując masę w sposób ciągły.